Yukikos sushi

Information för föräldrar

Så vad innebär det att besöka ett konvent?

Det är viktigt för oss att PeppCon är förknippat med trygghet, ansvar, positivt inflytande och en välkomnande social atmosfär. Därför har vi gärna en öppen dialog med föräldrar som vill veta mer om PeppCon, föreningen som anordnar det, vad vi står för, och om konvent-kulturen i allmänhet.

En kreativ kultur med sunda värderingar

PeppCon är barnvänligt och en trygg miljö för ungdomar. Konvent kan ofta liknas vid en stor ungdomsgård med hundratals ungdomar som samlas under en hel helg, med ett gemensamt intresse för kultur i form av musik, dans, spel, utställningar, föreläsningar och uppträdanden.

Konvent representerar en tillvaro av vänskap, jämlikhet, social mångfald och kreativitet. Här kretsar våra intressen och aktiviteter kring att sy färgglada kläder, teckna serier, se på animerade filmer, läsa grafiska noveller, lyssna på asiatiska pojkband, prata Japanska, lära sig göra egen sushi och virka Pokémonfigurer av garn.

Här blir det bara lite pinsamt om man försöker skryta med hur mycket man var ute och söp i helgen eller om man försöker bjuda någon på cigaretter. Det funkar bara inte. Det finns ingen anledning att bli nyfiken på sådant när man befinner sig i ett sällskap där alla redan vågar vara sig själva och det är lätt att få kontakt med nya vänner. PeppCon är garanterat fri från sprit, droger, och slagsmål.

De saker som finns att oroa sig för kan vara hurvida någon äter, dricker, och sover tillräckligt medan de är på konventet. Det är ofta man glömmer bort sådant då man är engagerad i så mycket som händer runt omkring en. Men det har vi ett eget sjukvårdsteam till, vars ansvar det är att hålla koll på att alla mår bra. Det finns även alltid någon att prata med om man känner sig ensam eller nerstämd av någon anledning.

En neutral men engagerad ungdomsförening

Föreningen som står bakom PeppCon heter PeppKai och är ett ideellt initiativ utan religösa eller partipolitiska värderingar. PeppKai är ansluten till sveriges största ungdomsförbund Sverok, sveriges ledande studieförbund ABF, samt Ungdomens Nykterhetsförbund i Uppsala.

Här kan du läsa mer om föreningen PeppKai.

"Ska du verkligen gå ut så där?"

Rosa hår, färgade linser och klädsel som liknar en seriefigur är kanske konstiga saker för någon som inte är van vid sådant. Men i ett sällskap där fler än hundra andra vänner klär sig på samma vis blir det inte alls konstigt.

Hårdrockare gillar att klä sig svart, med nitar, motorcyklar och brinnande skelett. Konventare gillar att klä sig färgglatt och gulligt eller häftigt, med peruker, kattöron och handgjorda dräkter. Båda dessa grupper tycker att folk som trivs i kostymer är konstiga.

Att vara "nördig" handlar om att vara entusiastisk över något, och att försöka vara "normal" är faktiskt ganska överskattat, och intellektuellt begränsande. Många trivs på konvent just för att de får möjlighet att vara sig själv ett par dagar, och det brukar leda till många nya vänner.

Vilka besöker PeppCon?

Ungefär 65% av besökarna är tjejer, och den främsta åldern är mellan 15 och 25 år. I övrigt så är det företag, föreningar, organisationer, och artister som är med och skapar hela evenemanget.

Folk kommer inte bara från hela landet, utan även från andra länder.

Har du frågor?

Om du vill prata med någon huvudansvarig så går det enkelt att få tag på oss via Kontaktsidan.

Vi välkomnar dig som förälder, och uppmuntrar dig gärna att följa med till PeppCon för att se hur allt går till och lära dig mer om alla spännande saker vi är så engagerade i.