Yukikos sushi

Om PeppCon

Vad är PeppCon?

PeppCon är ett evenemang i tre dagar för alla som gillar östasiatisk populärkultur och allmän nördkultur.

Här finns försäljning, uppträdanden, föreläsningar, pyssel, tävlingar, spel, aktiviteter, och mycket mer. Här samlas massor av glada och entusiastiska människor med gemensamma intressen.

På PeppCon kan de yngsta få ansisktsmålningar, äta sockervadd, och träffa riktiga Disneyprinsessor. Ungdomar finner fler vänner att dela sin hobby med och tävla med sina talanger. Äldre har möjlighet att upptäcka en helt ny värld med kultur och livsstil som ofta bara ses på distans.

PeppCon är ett helt drog- och alkoholfritt evenemang som är öppet för både unga och vuxna. Barn under 13 år behöver dock någon äldre med sig.

Lite historik

Det fanns en gång ett konvent i Uppsala som hette Uppcon. Det började runt år 2001 med att några vänner hyrde Slottsbiografen och tittade på animé tillsammans. Med tiden växte det, både med fler aktiviteter och besökare.

Elva år senare var Uppcon Nordens största konvent för Japansk populärkultur, med närmare 4000 besökare. Det hade konserter med stora Japanska artister och massor av annat kul.

Men år 2012 blev tyvärr det sista året för Uppcons långvariga och älskade tradition, då de slutligen tvingades lägga ner evenemanget på grund av tidsbrist inom föreningen och livet i allmänhet.

Efter stor chock och en massa tårar undrade alla besökare vad som skulle hända efter detta. Så många års tradition kan väl inte bara dö på en dag? Så mycket entusiasm och gemenskap kan väl inte bara försvinna när ett konvent läggs ned?

Uppenbarligen inte, för bara några månader senare hade en lite grupp eldsjälar startat en ny förening med ett hopp att hålla peppen vid liv. De skulle starta ett nytt konvent och se till att väcka mer intresse för nördkulturen i allmänhet runt om i Uppsala. PeppCon skulle bli av, mot alla odds!

PeppCon 2013Det första PeppCon ägde rum den 27-29 September 2013 på Fyrishov i Uppsala. Konventet fick närmare 800 besökare med många barnfamiljer och unga mellan 13 och 24 år. Resultatet var ett lyckat första konvent för både arrangörer och många nya besökare, trots en hel del organisationsrelaterade bekymmer.

PeppCon 2014

Det andra PeppCon hölls året efter, den 29-31 Augusti 2014, och blev ännu mer lyckat. Cirka 1000 besökare dök upp denna gång, tillsammans med hela 65 deltagande föreningar och företag, och lika många schemalagda aktiviteter.

PeppCon 2015

Det tredje PeppCon hålls nu på Svandammshallarna istället för Fyrishov. Bytet ger oss en chans att skala ner lite för att kunna bli en mer stabil verksamhet, då föreningen nu har många fler evenemang och aktiviteter planerade under hela året.