Yuko Ono Sthlm

Cosplay

Cosplay SM

Cosplaytävling

Cosplaytävlingen är gratis att anmäla sig till. Det enda viktiga är att du ska föranmäla dig senast på Torsdag 27 Augusti. Tiden för tävlingen meddelas lite senare, men den sker under lördagen.

Första pris är en Guldbiljett till Cosplay-SM 2016, som arrangeras av Närcon.

Tävlingskategorier

(Klicka för mer info)

Bästa cosplay

Detta motsvarar första pris och kommer delas ut till personen som sammanlagt lyckats bäst med att efterlikna sin karaktär.

Domarna tittar på dräkt, props, scenagerande, smink, peruker och allt hantverk; du kommer inte bli dömd för hur fysiskt lik du är naturligt, utan vad du har gjort för att efterlikna karaktären.

Bästa sömnad

En kategori som handlar om den som har sytt sin dräkt bäst. Detta bedöms av hur dina sömmar och lösningar ser ut samt hur bra dräkten sitter på just dig.

Ett tips är att tänka på hur kläderna sitter på din karaktär och försöka komma så nära som möjligt när de sitter på din kropp!

Bästa prop

Priset går till den person som har den bästa cosplayaccessoaren. Allt som inte sys räknas in i denna kategori.

Mest in-character

Du kan vinna detta om du agerar så likt din karaktär som möjligt på scenen.

Ett tips för alla tävlande är att tänka över lite på förhand hur ni vill agera på scenen och vilka poser som passar er karaktär och dräkt.

Bästa smink

En kategori för dig som gillar smink. Du kanske inte är fantastisk på att sy men desto bättre på att sminka dig? Eller du kanske kan båda?

För att vinna denna kategori är det en fördel ju svårare och mer detaljerat smink man har men vem som än sminkat sig för att likna sin karaktär kan vinna denna kategori.

Performance

Du kan välja att deltaga med performance eller endast walk-on. Performance kan ge dig fördel i tävlingen.

Performance får vara högst 3 minuter. Ljud-, video-, och bildfiler skickas till cosplay@peppkai.se.

Regler

(Klicka för mer info)

Du måste ha gjort majoriteten av din cosplay själv

Du får använda vissa grundläggande plagg, ha en köpt prop och liknande men allt du inte tillverkat själv bedöms inte av domarna.

Det finns artiklar som man INTE måste göra själv eller modifiera. Detta gäller; skor, peruker, proteser så som alvöron, linser, underkläder och strumpor.

Din cosplay måste vara en specifik karaktär

Att gå in och till exempel cosplaya "en maid" fungerar alltså inte! Genderbends och modifikationer är också okej, så som exempelvis "steampunkversion", bara ni ser till att motivera era ändringar!

Din cosplay måste vara ny

Man får inte tävla med en dräkt som redan vunnit bästa prop eller bästa sömnad fler än en gång.

Man får inte tävla med en dräkt som redan vunnit bästa cosplay i en tävling med fler än 50 deltagare.

Du kan alltså inte bara plocka fram en gammal stordängare till dräkt du tidigare tävlat med för att vinna priset! Här ska vi väl ändå vara lite sportsliga?

Föranmäl dig, kom i tid

Man måste befinna sig på plats i tid samt anmäla sig till privatbedömningen. Det kommer finnas tid i sista sekunden för privatbedömning för ett FÅTAL personer, och det är först till kvarn som gäller. Man tar som tävlande eget ansvar för att vara i tid till genrep och liknande.

Inga farliga props

Inga skarpslipade eller vassa vapen. Inga fungerande skjutvapen så som soft airguns och liknande.

Var anständig

Din cosplay måste vara anständig. Dvs för mycket naket eller symboler som kan anses rasistiska/sexistiska är inte okej.

Även ditt uppträdande måste vara anständigt. Detta motsvarar att cosplayen ska vara anständig och man får inte säga något kränkande eller stötande. Du måste vara medveten om att det även finns en yngre publik!

Sprid peppen!

Var trevlig mot andra och framför allt; ha roligt! Cosplay är ett fantastiskt community där man lär av varandra så visa din bästa sida och se till att alla andra mår bra!

Bryts någon av dessa regler kan det leda till diskvalificering. Var ärliga mot domarna; det går oftast att se om ett plagg är köpt eller handgjort. Ha gärna progress-bilder i er anmälan så att det märks tydligt vad ni gjort själva!

Övrigt

Tävlingen inkluderar en privat bedömning före showen samt ett tillfälle på scenen under själva showen. Man får gå upp på scenen, posera och agera en stund och sedan stiga av igen.

Backstageutrymme finns, med vatten och näring för alla tävlande.

Det går att få hjälp med säker förvaring.

Kontakt

Om du har några frågor, skriv gärna till cosplay@peppkai.se. Var inte rädd att våga fråga! Vi försöker svara oavsett vad din fråga är.

Huvudansvarig för cosplay på PeppCon är Nathalie Karlsson.

Anmälan

När du är inloggad så kan du se anmälningsformuläret på denna sida.

Det är inte nödvändigt att vara klar med din dräkt innan du anmäler dig!